Savonlinna on Itä-Suomen maakuntien yhteinen ehdokas Euroopan kulttuuripääkaupungiksi (European Capital of Culture ECOC) vuodeksi 2026. Hanketta tukemassa ovat myös maakuntien keskuskaupungit Lappeenranta, Mikkeli, Kuopio ja Joensuu. Hanke kulkee nimellä Saimaa-ilmiö 2026.

Saimaa-ilmiön hengessä jaetaan tunnustuksia erityisen merkittävästä toiminnasta Itä-Suomen alueen taiteen, kulttuurin, elinvoiman ja yhteishengen edistäjille. Nimitys annetaan ainutlaatuisille ja ilmiömäisille henkilöille tai yhteisöille. Hankkeen työryhmä on pohtinut jo mahdollisia palkittavia, mutta hankkeen koordinaattori
Anu-Anette Varhon mukaan myös asukkailta toivotaan ehdotuksia.
– Jotta kaikki ilmiömäinen ja erityisen merkittävä tekeminen tulisi ilmi, toivomme, että myös lappeenrantalaiset ehdottaisivat palkittavia. Palkittaviksi voi ehdottaa niin tunnettuja kuin taustallakin ja ruohonjuuritasolla vaikuttavia ahkeria ja aktiivisia tekijöitä ja tahoja.
– Kutsumme palkittavia nimellä Ilmiömäiset. Heidät esitellään hankkeen nettisivuilla ja heidän tarinansa tulevat osaksi Saimaa-ilmiön kokonaisuutta. Kutsumme heitä myös hankkeemme aikana järjestettäviin tilaisuuksiin.
Palkittavia voi käydä ehdottamassa
hankkeen verkkosivulla.
Hankkeen työryhmä valitsee palkittavat ehdotusten pohjalta. Ensimmäiset Lappeenrannassa palkittavat Ilmiömäiset julkistetaan Sataman valot -tapahtuman yhteydessä 31.8., jolloin hankkeen työryhmä on esittelemässä Saimaa-ilmiötä satamatorilla.
– Verkossa on jatkuvasti avoinna mahdollisuus jättää ehdotuksia Ilmiömäisistä. Ensimmäiset tunnustukset jaettiin Savonlinnassa heinäkuun alussa. Ilmiömäisten joukko saa mielellään kasvaa kulttuuripääkaupunkihankkeen aikana mahdollisimman monipuoliseksi ja monikasvoiseksi joukoksi saimaalaisia.
Ilmiömäinen-tunnustuksen saaneisiin voi käydä tutustumassa
hankkeen verkkosivulla.
Asukkaat mukaan myös omilla tarinoillaan
Savonlinna-kulttuuripääkaupunkihankkeen alue perustuu Suur-Saimaan ja Vuoksen vesistöalueen rajaukseen, jota luonnehtii yhteinen historia ja vesistöön pohjautuva kulttuuri. Hankkeen koordinaattori Anu-Anette Varho kertoo, että asukkaat voivat osallistua Saimaa-ilmiöön myös omilla tarinoillaan.
– Keräämme parhaillaan tarinoita itäsuomalaisista juurista. Jokainen voi siis tunnustaa omia juuriaan ja kertoa tarinansa meille
Saimaa-ilmiön verkkosivulla. Tarinassa voi tuoda esiin, missä omat juuret sijaitsevat, millaiseksi kokee saimaalaisuuden ja mitä haluaisit juuri omasta alueestasi kerrottavan maailmalle.
Jo julkaistuihin tarinoihin voi käydä tutustumassa
Saimaa-ilmiön Facebook-sivulla.
Tavoitteena muodostaa uudenlainen verkosto itäsuomalaisista kulttuurintekijöistä
Saimaa-ilmiö 2026 -kulttuuripääkaupunkihankkeen tavoitteena on muodostaa uudenlainen verkosto itäsuomalaisten kulttuuritoimijoiden ja heidän sidosryhmiensä kesken sekä vahvistaa ylimaakunnallista yhteistyötä eri toimialojen kesken ja vakiinnuttaa verkostomainen toimintatapa käytäntöön.
Hankkeen sisältöjen suunnittelua tehdään Varhon mukaan laajasti ja ylimaakunnallisesti osallistaen mukaan eri toimijoita.
– Yhtenä osana kokonaisuutta pyrimme muodostamaan Itä-Suomen alueelle uusia yhteistyötiimejä esimerkiksi orkesterien, museoiden ja teatterien kesken, jotka suunnittelevat ja ideoivat omalta osaltaan kulttuuripääkaupungin hakukirjaan liittyviä sisältöjä.
– Hankkeen nimissä on tarkoitus myös juurruttaa kulttuurin asemaa ja roolia osana Itä-Suomen maakuntien ja kaupunkien strategista kehittämistä. Tällä imago- ja kehittämistyöllä pyritään elävöittämään ja elämyksellistämään Järvi-Suomen kunta- ja kaupunkiympäristöjä.
Lisätietoja:
Saimaa-ilmiö 2026, koordinaattori Anu-Anette Varho
puh. 040 548 4658, anu-anette.varho(at)esavo.fi
Lappeenrannan kaupunki, hyvinvointi- ja sivistyspalvelujen toimialajohtaja Tuija Willberg
040 070 5875, tuija.willberg(a)lappeenranta.fi
Ehdotukset Ilmiömäisiksi:
https://www.savonlinna2026.fi/jata-ehdotus
Juuret-tarinat:
https://www.savonlinna2026.fi/juuret
Lue lisää hankkeesta:
https://www.savonlinna2026.fi/
Kuva: Sataman valot_Lappeenrannan kaupunki